torstai 17. tammikuuta 2013

Uunin puhdistus

Uuni kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen, jotta sinne roiskunut lika ei kerkeä tarttumaan ja pinttymään uunin pinnoille kiinni. Hankaavia puhdistusaineita ja pesimiä kannattaa puhdistuksen yhteydessä välttää, sillä ne vain naarmuttavat uunin pintaa ja lika kiinnittyy naarmuihin kahta kauheammin.

Uuni voidaan pestä neutraalilla pesuaineella kuten mäntysuovalla tai pinttyneeseen likaan voidaan käyttää erilaisia uuninpuhdistusaineita, joita marketeissa on saatavana runsaasti.
Aluksi lattia uunin alapuolella kannataa suojata joko pyyhkiein tai vaikkapa sanomalehdillä.
Mäntysuopaa käyttäessä uunin pinnat kostutetaan vedellä. Tämän jälkeen uunin pinnoille ja luukulle painellaan pehmeän sienen avulla mäntysuopaliuosta. Uuni kuumennetaan 50 asteeseen ja annetaan jäähtyä huolellisesti. Tämän jälkeen uuni pestään huolellisesti tiskiharjan tai pehmeän sienen avulla. Lopuksi uuni kuivataan ja uunin luukku jätetään vielä hetkeksi auki.
Vaikeampaan likaan käytetään uuninpuhdistajaa. Tarkemmat ohjeet löytyvät pesuainepullon takaa. Joidenkin aineiden annetaan seistä uunissa vaikuttamassa, kun toiset aineet tarvitsevat tehon saavuttamiseksi uunin lämmitystä. Vahvempia aineita käyttäessä on hyvä pistää kumihanskat käteen.

Valurautalevyn puhdistus

 Valurautalevy on helpoin puhdistaa astianpesuaineella siivousliinan ja astianpesuharjan avulla. Aluksi liesi pyyhitään puhdistusaineliuokseen kostutetulla liinan avulla. Lian voi pehmittää märällä liinalla, jonka jälkeen lika harjataan astianpesuharjalla pois.
Valurautalevyt voi hangata liesiharjalla tai saippuoidulla teräsvillalla pyöröliikkein.
Tämän jälkeen levyt huuhdellaan liinan avulla kosteapyyhinnällä.
Lieden voi kuivattaa pitämällä niitä hetken päällä.

Keraamisen liesitason ja induktiotason puhdistus
Näiden liesien puhdistuksessa voidaan käyttää astianpesuainetta tai kaupasta saatavia erikoispuhdistusaineita, jotka on tarkoitettu kyseisille liesityypeille.
Aluksi liesitaso pyyhitään siivousliinalla, joka on kostutettu pesuaineliuoksessa. Tämän jälkeen lieden pinta huuhdellaan kosteapyyhinnällä ja kuivataan.
Vaikeampaan likaan voidaan käyttää erikoispuhdistusainetta sekä metallikaavinta.
Lopuksi vielä marttaliiton tekemä video uuninpuhdistuksesta. Tämä on hyvä ja selkeä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti