torstai 17. tammikuuta 2013

Pyykinpesu

Tässä muutamia pyykinpesuvinkkejä aloittelijalle:

1. Lajittele vaatteet. Jotta välttyisit esimerkiksi vaaleanpunaisiksi värjäytyneiltä valkopyykeiltä ja kutistuneilta neuleilta, kannattaa pestävät pyykit lajitella ennen pesua. Helppo tapa on tarkistaa vaatteiden ja muiden tekstiilien pesuohjelappu, josta käy ilmi pesulämpötilat ja sopivat pesuohjelmat. Pääsääntönä voi pitää, että valkoiset, värilliset ja tummat pestään omissa koneellisissaan.

Muista myös tyhjentää vaatteiden taskut ja sulkea vetoketjut ennen pesua. Napit jätetään auki. Rintaliivit ja sukkahousut pestään pesupussissa. 

2. Pesuaine. Erilaiset pyykit tarvitsevat erilaisia pesuaineita. Valkoisille pyykeille sopii valkopesuaine, joka sisältää valkaisainetta. Valkopesuainetta ei voi käyttää värilliseen tai mustaan pyykkiin, niille sopii color-pesuaine. Villa- ja silkki vaativat myös oman pesuaineen. Alkuun pääset kuitenkin hankkimalla color-pesuainetta. Huuhteluaine pehmentää pyykkiä pesun huuhteluvaiheessa, sen käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Pesuainepakkauksesta näkee aineen annosteluohjeet. Suomessa vesi on aina pehmeää.


Nestemäisen pyykinpesuaineen ja pesuainepulverin annostelu mittausasteikolla varustettuun pesupalloon on helppoa. Pesupallo laitetaan suoraan pesukoneen rumpuun pyykin päälle, niin sivustatäytettävässä kuin päältätäytettävässä pesukoneessa. Voit annostella jauhemaisen pesuaineen myös pesukoneen pesuainelokeroon. Sulje pesukoneen luukku, avaa vesihana ja kytke virrat päälle.


3. Aseta pesuohjelma. Valitse pesukoneestasi oikea pesuohjelma. Jokaisessa pesukoneessa on hieman erilaiset ohjelmat, mutta tärkeimpiä ovat valkopesu, siliäväpesu ja hienopesu. Aseta pesulämpötila kullekin koneelliselle sopivaksi. Esimerkiksi puuvilla kestää 60 asteen pesua, kun taas keinokuitu 40 asteen pesua. Usein pyykinpesukoneista löytyy eko-ohjelmia, joiden avulla voit pienentää vesilaskuasi!

4. Käynnistä ohjelma ja odota että pyykkisi on pesty.

5. Ota pyykit koneesta. Kun pyykinpesukoneen ohjelma loppuu, sammuta kone, sulje vesihana ja ota virtajohto irti seinästä. Avaa koneen luukku ja ota pyykit pois koneesta. Jätä pyykinpesukoneen luukku auki, jotta koneen rumpu kuivuisi ja pyyhi luukun tiivisteet kuivalla liinalla. Tämä pidentää koneen käyttöikää.


6. Ripusta pyykit telineelle kuivumaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti